dinsdag 15 mei 2012

Diversiteit

Met het zand nog onder mijn nagels plof ik op mijn zachte bureaustoel neer en zucht eens goed. Ik kijk naar buiten en zie hoe de bomen tekeer gaan door de wind en ben blij dat ik binnen zit. De hagelbuien zullen nu wel weg blijven, maar toch is het goed even warm en rustig te zitten. Dat heb ik nog niet gedaan vandaag.

We begonnen met een goed bakje koffie en een soort bespreking, waarbij alle dingen op de agenda voor komende maand besproken werden. Ik had al meteen spijt dat ik mijn agenda in mijn tas had laten zitten en moest genoegen nemen met een stukje papier waar ik de belangrijke data op schreef. Leuke dingen komen er aan! Kinderfeestjes, grote groepen leerlingen en algemeen belangrijke dagen voor heel de hoeve. Ik luister aandachtig en verbaas me nog eens over hoeveel dingen hier tegelijkertijd op1 dag kunnen afspelen.

Rond half 11 gaan we dan toch naar buiten aan de slag. Veel brandnetels aan de kant van de paden moeten weg gehaald worden. "Ja, dat doen we echt voor de mensen hoor, als die straks met hun blote voeten langs lopen" Zegt Maaike, die al het ecologisch erfbeheer doet, met een vaste groep vrijwilligers. Ik vind dat leuk om te horen, want dat geeft aan dat in eerste instantie gekeken wordt waarom een plant er eigenlijk staat. Ze hoeven niet echt weg voor de natuur, maar voor de mensen. het is prima werk, met handschoenen aan. Wist je dat je brandnetel prima kan eten? pluk een blaadje, strijk er een paar keer over heen ( van het breedste gedeelte van het blaadje naar boven, zo ga je met de haartjes mee en maak je de gifblaasjes kapot zodat je niet "gestoken wordt")  en happen maar. De bovenste blaadjes zijn lekker mals, en ik vind het verrassend goed smaken.

Na de uitgebreide lunch ( champignonnen  soep met eigen gekweekte shii-take ( Paddestoelen die op boomstammetjes gekweekt zijn)  ga ik verder met Gijsbert, die een groot stuk moestuin bewerkt met leerlingen van een school voor moeilijk lerende kinderen met een gedrachts-stoornis ( zoals ADHD en Autisme). Terwijl ik Kapucijners en Stokslabonen in de grond doe in de stromende regen kletsen we over voeding, jongeren en hoe belangrijk het is om het proces van Grond tot Mond in beeld te brengen. Ik ben het met hem eens, en daar zal ook een groot deel van mijn tijd hier mee te maken hebben. Althans, dat ben ik nog aan het vormen, maar ik voel me er goed onder. Wat van al die diversiteit aan planten en groente die we hebben vinden we ook daadwerkelijk terug op ons bord? En zijn jongeren zich daar wel van bewust? Ikzelf was gister bijvoorbeeld erg verrast toen ik ineens met een paarse aardappel in mijn hand stond, een zogenaamde truffel aardappel. Wist ik veel!

Terwijl ik tussen de buien door van de stieren naar het kantoor loop vraagt Jan ( de boer, de filosoof, de denker en prater) of ik nog even mee kom, met de mensen die bij hem lopen. Het zijn mentoren van een middelbare school en komen inventariseren op wat voor manier zij hier een kennismakingsdag met een maatschappelijke stage kunnen combineren. Ik leef op, want het klinkt goed in de oren. Een combinatie tussen plezier en werken, doen en beleven. Er komen allerlei ideeën in mijn hoofd, leuk!

En dat is misschien het thema van vandaag, Diversiteit. Ik heb zo veel verschillende dingen gedaan, zo veel verschillende mensen gesproken. Dat is de kracht van de Eemlandhoeve. Een diversiteit aan activiteiten, doelgroepen, mensen, natuur en mogelijkheden. En waar is dan tussen dat alles, tussen de computer en de moestuin, de vergaderzalen en het geitenweitje, mijn kracht? Waar in deze diversiteit pas ik?
Ik ga het ontdekken, spannend he!
1 opmerking:

Purperpolletje zei

Gaaf! Lijkt me een heerlijk werkplekje voor je.
O, en Lyd, het is gedragsstoornis... en niet gedrachts-stoornis.