dinsdag 1 april 2008

The meaning of April 1st

1 april, hoe komen we er toch bij?
Na 5 minuten research heb ik het gevonden.
Het gekke is, is dat niemand echt weet hoe het is ontstaan. Er zijn verschillende geruchten:
- Duitsland. Er zou op 1 April 1531 een muntherschikking doorgevoerd worden. Deze kwam echter niet. De Duitse speculanten hadden al enorm veel goud in gekocht, wat de goudprijs in elkaar liet vallen.
- Nederland. op 1 April 1572 was de inname van Den Briel.Die dag namen de watergeuzen onder leiding van admiraal Lumey de Maas zonder slag of stoot de stad van de gehate hertog Alva over. Het leek een onmogelijke opdracht, maar het is ze toch gelukt. Het spreekwoord 'Op 1 April verloor Alva zijn bril' is daarop gebaseerd.
Wat heeft dat nu met 1 april te maken?
De eigenlijke bedoeling van 1 April is iemand ergens heen te zenden met een onmogelijke missie. Dat is tegenwoordig niet meer zo.

Een ook heel goed kunnende hypothese is die van het instellen van de gregoriaanse kalender in 1582. Die had namelijk de nieuwjaarsdag van 1 April verschoven naar 1 Januari. Omdat de protestanten landen de gregoriaanse kalender niet aanvaarden, wisten veel mensen dat niet. Zo onstond er een heel gedoe. Of het nu op 1 Januari of April was. Gelukkig gingen steeds meer mensen 1 Januari als nationale nieuwjaarsdag aanvaarden. De mensen die dat niet deden werden uitgescholden voor aprilgek.

En dit is geen grap, maar een ware geschiedenisles.!
Lydia

3 opmerkingen:

Myrthe zei

tof, zo leer je nog eens wat van blogs lezen

Anoniem zei

jaja:P
heb ik jhelemaal zelf op gezocht in stoffige boeken!
lydia

one and only hypnos zei

Ik had mij altijd al afgevraagd wat de oorzaak was van 1 april. We weten het nu nog niet zeker eigenlijk... toch interessant... Zit je wel vaker in stoffige boeken om te bloggen?